[...] kukurydzę kilka tysięcy lat temu, do Europy przywiózł ją Kolumb. W przeciwieństwie do innych zbóż jest doskonała na surowo. Z zarodków ziarna tłoczy się aromatyczny olej, a z dojrzałych ziaren wytwarza się mąkę, kaszę i płatki śniadaniowe. Kukurydza jest pożywna, gdyż zawiera dużo skrobi i białka. Jest też cennym źródłem prowitaminy A, [...]
[...] na patelni. Edit: Z moich wypowiedzi może wynikać, że moim jedynym źródłem tłuszczów to smalec na którym smaże:). Oczywiście pamiętam o innych źródłach tłuszczach jak olej kokosowy, masło klarowane, oliwa z oliwek, orzechy awokado. Dorzucę jeszcze olej lniany i źródła tłuszczów mam załatwione:) Edit2: p0mp@: Niestety nie lubię mięs [...]
[...] krwii, objawy odstawienia leków, zaburzenia metaboliczne, guz mózgu, wady naczyniowe mózgu, wylew, toksyny – Leki przeciwpadaczkowe nie leczą padaczki i nie przeciwdziałają kolejnym napadom, obniżają aktywność mózgu – 70% dzieci które miało pojedyńczy napad nie będzie miało drugiego – Depakina (walproinian sodu) i karbamazepina mają bardzo długą [...]
[...] 4,4 km + 21,5 km rowerem MISKA 1.płatki owsiane/jajo/serek wiejski/pomarancza/ 2.łosoś wędzony/awokado/chleb 3.jabłko( po bieganiu) 4.soczewica zielona/migdały/wołowina/olej rzepakowy 5.ryż brązowy/oliwa/kurczak 6.ziemniaki/kurczak/orzechy/siemie 7.kurczak/olej 22.05 TRENING Trening dla średnio zaawansowanych dzień 1 zwiększyłam ciężar, w [...]
[...] kulki lodów owocowych. Obiad - 350 kcal: Do wyboru 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi [...]
[...] pomidor, kalafior, mrozonka - warzywa azjatyckie, baklazan, cukinia, papryka czerwona, awokado, rukola Napoje: 2,5L Wody Suple: Omega3, kwas foliowy, chelat magnezu+B6, olej z wiesiołka, witamina E, Kelp, drożdże z bratkiem Trening: Silowy C + Basen Po konsultacjach z Bziubzius, od dzis wprowadzilam zmiany w diecie. Dosc drastyczne %-) [...]
[...] E, lecytyny oraz beta-sitosterolu. W kuchni śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowany do potraw na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek i sosów. Zawiera: 60-80% kwasu olejowego, 10-20% kwasu linolowego, 4-12% kwasu palmitynowego, do 2% kwasu stearynowego, ok. 2% kwasu linolenowego, lecytynę, beta-sitosterol, sole mineralne, fitosterole, [...]
[...] tostowy jako dodatek piers z indyka i kurczaka, czasem jakieś tłustsze mięso jak makro puści ale rzadko, czasem łosoś lub też inna ryba, jajka, białka jaj, wpi, twaróg ale to jako dodatek do omleta jak już i raptem 100g oliwa z oliwek, olej mct, żółtka, masło migdałowe lub nerkowca, awokado, fat z łososia jak wpada łosoś i chyba tyle.
[...] chorobom i dolegliwościom, łącznie z nowotworami i otyłością. Może prowadzić do zachwiania bilansu pokarmowego. Jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec, olej palmowy, masło kakaowe KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE Tłuszcze te są zazwyczaj płynne w temperaturze pokojowej, ale mogą krzepnąć po [...]